Televisie-uitzending over hulp bij zelfdoding

Zondag 18 mei zond SBS6 het programma “Undercover” uit. In dit programma besteedt Albert Stegeman aandacht aan hulp bij zelfdoding.

Een undercoverjournalist heeft contact met een consultant van De Einder over haar (in dit geval: in scène gezette) wens om haar leven te beëindigen. In de uitzending zet Stegeman vraagtekens bij de wijze waarop de consultant van De Einder reageert op haar verzoek.

Ook nemen de makers van Undercover contact op met verschillende organisaties die hulp bieden bij gedachten over zelfmoord, o.a. 113Online en de N.V.V.E. De genoemde organisaties bieden de journalisten geen hulp bij zelfdoding en verwijzen ook niet door naar organisaties die dat wel doen. Twee andere organisaties doen dat wel.

Wat kunt u nu van de Telefonische Hulpdienst Utrecht verwachten?

Wat de Telefonische Hulpdienst Utrecht en de Chathulpdienst Utrecht niet doen:

Wij bieden geen hulp bij zelfdoding, wij bieden geen informatie over methoden en/of middelen om het leven te beëindigen en wij verwijzen ook niet door naar organisaties die dat wel doen. Wij verwijzen dus ook niet door naar (organisaties als) De Einder.

De vrijwilligers van de Telefonische Hulpdienst Utrecht en de Chathulpdienst Utrecht zetten niemand onder druk, op geen enkele wijze, en zijn geen hulpverleners die een opname of behandeling in gang kunnen zetten.

Wat kunt u dan wel verwachten van de Telefonische Hulpdienst Utrecht en de Chathulpdienst Utrecht? Wij bieden allereerst een luisterend oor, zonder vooroordeel en zonder waarde-oordeel. Het kan een opluchting zijn met iemand te spreken over gedachten aan zelfmoord, zeker als die persoon niet schrikt, geen oordeel heeft, maar luistert, meedenkt en de goede vragen stelt. De vrijwilligers van de Telefonische Hulpdienst Utrecht en de Chathulpdienst Utrecht kunnen dat en doen dat.

In voorkomende gevallen, wanneer de beller of chatter dat wil, kunnen we uitleggen wat 113Online doet en daarnaar verwijzen.

De gesprekken en chats met onze vrijwilligers zijn anoniem en vertrouwelijk.